Gå til hovedinnhold

6 av 10 østfoldinger ønsker ikke tvangssammenslåing av kommuner

En meningsmåling som Sentio har gjennomført viser at nær 6 av 10 østfoldinger sier nei til tvangssammenslåing av kommuner. Målingen er tatt opp i dagene før sist ukes kommunestrukturdebatt.

- Jeg tror dette gjenspeiler to ting, uttaler stortingskandidat Per Inge Bjerknes (Sp). – For det første ønsker folk nærhet til skoler, barnehager og omsorg, og folk opplever at denne tryggheten står på spill når kommunen blir for stor. For det andre forteller dette at folk ønsker å ha innflytelse selv. Da blir det feil at et nytt kommunekart tegnes av politikere og teknokrater i Oslo, over hodet på de som bor i kommunene i Mosseregionen, i Indre Østfold og så videre.

 

 

Fortsatt skeptiske til tvang i Sarpsborg og Fredrikstad

 

Målingen viser at skepsisen til tvang er sterk i alle deler av fylket, men med noe sterkere motstand i de mindre kommunene. Noen flere kvinner enn menn er mot tvangssammenslåing.

 

- Jeg synes det er særlig verdt å merke seg at halvparten av innbyggerne i Fredrikstad og Sarpsborg som opplevde tvangssammenslåing på 90-tallet, er i mot tvang 20 år etter. Dette bør også være et tankekors for de som mener disse sammenslåingene har vært vellykkede, påpeker Bjerknes.

 

Det er stor motstand mot bruk av tvang blant velgerne til alle partier. Skepsisen er minst blant Høyres velgere, men også 40% av deres velgere er i mot tvang. Senterpartiet skiller seg ut i motsatt retning, der nær 90% sier nei til tvang og ja til at dette bør være opp til lokalsamfunnene selv å avgjøre.

 

- Jeg har følt meg trygg på at jeg har Senterpartiets velgere i ryggen i denne saken. Målingen viser imidlertid at motstand er mye bredere enn som så, og det er et stort paradoks om motstandere av tvangssammenslåing velger å stemme på de blå som er så tydelige på at de vil tegne et nytt kommunekart og forlate frivillighetslinja, sier Bjerknes.

 

 

Nærhet er viktig

 

Per Inge Bjerknes har i sine 10 år som fylkespolitiker lagt vekt på nærhet og å ta hele fylket i bruk. Han ser kampen mot tvangssammenslåing av kommuner som en videreføring av dette arbeidet.

 

- Du kan ikke sette kommunegrensene ved hjelp av en kalkulator, sier Bjerknes. Uttalelsen kommer etter at Høyre-topper har sagt at kommuner under 10.000 eller 5.000 innbyggere bør tvinges til sammenslåing. – Kommuner og lokalsamfunn handler om nærhet mellom politikere og befolkning, nærhet til skoler, barnehager og omsorg - og nærhet til arbeidsplasser. Da er det tilhørighet, identitet og troen på jobben som gjøres lokalt som blir avgjørende, fortsetter han.

 

Danmark har gjennomført en storstilt kommunesammenslåing. Evaluering viser at større kommuner har ført til mer byråkrati, mindre folkestyre og færre arbeidsplasser på de små stedene.

 

- Det er ikke en stor debatt om kommunegrenser Østfold trenger. I stedet burde vi konsentrere oss om å anerkjenne den store jobben som gjøres for å gi gode tjenester i alle kommuner. Både ansatte og pårørende gjør en kjempejobb, fremhever stortingskandidaten. – Det er også verdt å merke seg at innbyggerne i små kommuner er mest fornøyd med tjenestene, avslutter han.