Folk har for lengst oppdaget at EU og EØS ikke var det ja-siden lovet. Direktiver som blir pålagt oss fra Brüssel, grensekryssende kriminalitet og økende arbeidsledighet i mange EU-land er fasit. Likevel virker flere å være blinde for EUs negative sider, og etter valget kan vi få et historisk EU-vennlig Storting.
Både utviklingen i EU og den norske befolkningens klare EU-motstand tilsier at Brüssel ikke bør være noe forbilde for norske regjeringer. Vi bør presse på for å forandre eller reservere oss mot flere direktiver, vi bør styrke grensekontrollen og ikke godta fri flyt av kriminalitet, og vi bør velge vår egen økonomiske og utenrikspolitiske linje. Senterpartiet har endret Norges tilnærming til EU gjennom vår regjeringsdeltagelse. Eierskapet til norsk vannkraft, veto mot postdirektivet og forsvar av den differensierte arbeidsgiveravgiften er eksempler. Senterpartiet er i tillegg det eneste partiet som tørr å ta opp de problematiske sidene med både EØS og Schengen.
Folket har to ganger sagt nei til EU-medlemskap. Siden den gang har unionen blitt enda mer av det befolkningen ikke ønsker, nemlig overstyrende, stormaktsdrevet og byråkratisk. Det vil da være et stort paradoks å få et Storting som vil legge oss enda nærmere Brüssel, i stedet for å styrke vår selvråderett. Senterpartiets tydelighet på neisiden i EU-kampen før avstemingen i 1994, var noe av det som vekket mitt politiske engasjement. Jeg ønsker å føre kampen videre som stortingsrepresentant etter valget 9. september.
Per Inge Bjerknes
stortingskandidat for Østfold Senterparti