I dag har regjeringen, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag blitt enige om en avtale om rammene for norsk matproduksjon. Avtalen gjør det mer lønnsomt å produsere mat, og kortreist og trygg mat blir fortsatt tilgjengelig for norske forbrukere.
Under den rødgrønne regjeringen har inntektene til bonden holdt følge med inntektene til andre grupper, for første gang på svært lang tid. Det er imidlertid viktig at inntektsforskjellene mellom matprodusenter og andre blir utjevnet, slik at det lønner seg å produsere mat i Norge. For 2014 vil rammen på 1,270 mrd gi en vekst som ligger 12.000 høyere enn den generelle lønnsveksten. Dette er grunnlegende for å ivareta matvaresikkerheten, muligheten til lokale matopplevelser, sysselsettingen innen næringsmiddelindustrien og så videre. Med en økende befolkning må også matproduksjonen øke, slik at vi ikke gjør oss mer avhengige av å importere mat.
- Vi må verdsette den jobben som gjøres i norsk landbruk. Innholdet og kvaliteten i det vi importerer kjenner vi ikke, og norske matprodusenter har vist at de kan produsere god, trygg og kvalitetsrik mat på en effektiv måte. Dette må vi ikke sette på spill, uttaler Bjerknes. – Et styre der de blå partienes får gjennomslag for ønsket om å kutte i bondens inntektsmuligheter, svekke tollvern og jordbruksavtaleinstituttet, er et skremmescenario for norsk matsikkerhet.