Videre vil Østfold Senterparti trekke fram følgende punkter særskilt:
- Østfold er i dag delt i to politidistrikter. En endring av dette, for eksempel at Østfold blir ett politidistrikt, kan være naturlig. Vi vil imidlertid peke på at fylket har landets mest trafikkerte grenseoverganger, en internasjonal flyplass og østlandets nest største by kombinert med relativt store landkommuner med et helt annet kriminalitetsbilde. Dette mangfoldet av oppgaver for politiet må gjenspeiles i både organisering og ressurser.
- Grensekryssende kriminalitet er en stor utfordring for Norge, og Østfold som grensefylke merker dette i stor grad. Lastebilnæringen melder om store utfordringer knyttet til vinningskriminalitet, og det samme gjør bedrifter, gårdseiere og andre. Vi mener den manglende personkontrollen ved grensa medvirker til å gjøre denne utfordringen større enn nødvendig. Primært ber vi om at en gjeninnføring av personkontroll ved grensa vurderes i forbindelse med endringene i politiet. Sekundært ber vi om at den fraværende personkontrollen kompenseres med enda sterkere virkemidler i det øvrige politiarbeidet. Samarbeidet med tollmyndighetene er en del av dette, der også noe utvidet myndighet til tollerne bør vurderes.
- Debatten om politiorganisering oppstår bl.a. som konsekvens av terroren som rammet den 22. juli 2011. Det er naturlig at en slik hendelse får konsekvenser, og det er åpenbart behov for langt bedre beredskap. Vi vil peke på Rygge som en naturlig lokalisering for et beredskapssenter for samordnet trening for de ulike nødetatene. Rygge egner seg fordi man har egnede arealer, god infrastruktur og nærhet til de store befolkningskonsentrasjonene på Østlandet, pluss at helikopterberedskapen er lokalisert her. Det er beregnet at et samordnet trenings- og beredskapssenter her vil gi en samfunnsnytte på 90 millioner kroner årlig.
- Selv om beredskap knyttet til store katastrofer er viktig, vil vi understreke at politiets daglige oppgaver og tilstedeværelse i lokalsamfunnene fortsatt må være det førende for den fremtidige politirollen. I Østfold opplever vi at forebygging de senere årene har blitt nedprioritert, samtidig som politiet selv mener samarbeid med skoler, ungdomsmiljøer og så videre har stor effekt. En ny organisering må fremme forebyggingsrollen i langt sterkere grad.
- Nærhet og kjennskap til lokalsamfunnet må ivaretas. Ny teknologi gir mulighet for desentralisering, siden samlokalisering ikke lengre er en forutsetning for god samhandling. Dette potensialet bør utnyttes, og satsingen på IKT i politiet må økes betydelig. Samtidig må grep som svekker eksisterende lensmannskontorer og lokal tilstedeværelse stanses. Det er ikke mulig å legge ned et lensmannskontor formelt uten et vedtak i kongelig statsråd, men i praksis kan politimestrene gradvis svekke kontor til det til slutt ikke finnes argumenter igjen for å beholde dem. Derfor må nærhet, lokal tilknytning og tilstedeværelse være et klart oppdrag for politimestrene å følge opp.