Senterpartiet har valgt eldre som en av hovedsakene i valgkampen. Det er flere gode grunner til det. Det handler om å se at også eldre er enkeltmennesker, og det er stor gevinst både for samfunnet og for den enkelte å legge til rette for aktivitet fremfor passivitet og deltagelse fremfor ensomhet. Et aktivt og deltagende liv oppnås enklere hjemme enn på institusjon.
Hvordan vi skal ha det som gamle er mange av oss opptatt av. I 2030 er 1 million mennesker over 67 år. På 20 år blir det 20 tusen flere over 70 år i Østfold. Senterpartiet vil legge til rette for at flere som ønsker det kan bli boende hjemme når de blir gamle. De hjemmebaserte tjenestene skal styrkes. Sykehjemmene skal være forbeholdt de som virkelig trenger det.
I dag er det om lag 200 000 pensjonister i Norge som får pleie- og omsorgstjenester. Det er kommunene som har ansvaret for disse tjenestene, som utgjør i alt 120 000 årsverk. Norge bruker mer penger enn andre land i Europa. Med flere eldre og færre yrkesaktive skattebetalere, må det tas grep. I andre land har de startet på omlegging. I Sverige er tjenestene nå konsentrert om færre og mer hjelpetrengende brukere enn tidligere.
Eldre er så mangt - og slett ikke bare en utgiftspost for kommunene. Mange yngre pensjonister er ressurssterke og friske og kan ha viktige samfunnsoppgaver. De er kulturbærere og deltar aktivt i organisasjonslivet. For mange barnefamilier er besteforeldrene viktig i en hektisk hverdag. Mange gjør også en frivillig innsats for idrettslag eller for svakerestilte eldre. Det gir livsinnhold og livskvalitet både for pensjonistene selv og for dem som får nyte godt av innsatsen.
Eldre er også friskere enn hva de var tidligere, og de aller fleste kan klare seg godt på egen hånd. Men er man blitt over 80 eller kanskje er så heldig at 90-tallet er passert, da vil det være behov for hjelp og tilrettelegging. Å legge til rette for at eldre kan ta vare på seg selv og bli boende hjemme, er god politikk både for eldre selv og for samfunnsøkonomien.
Trygghetspakker og moderne kommunikasjonsteknologi kan bidra til å sikre kontakten mellom eldre, kommunehelsetjenesten og pårørende. GPS kan gi en begynnende dement person frihet til fortsatt å gå ut alene.
Rehabiliteringstilbud etter sykdom eller ulykker er en viktig oppgave for kommunene. Et lårhalsbrudd er ingen spøk når man er oppe i årene og kan raskt føre til varig uførhet. Med tilbud om riktig behandling og trening, blir mange i stand til å gjenoppta dagliglivets gjøremål og kan fortsatt bo hjemme. Kommunen må sørge for tilrettelegging av boligen slik at den eldres funksjoner og egenaktivitet kan opprettholdes.
Eldre må også oppfordres til å ta vare på sin egen helse gjennom fysisk og mental aktivitet. Å opprettholde muskelstyrke og kondisjon har stor helseeffekt. Det samme har mentale utfordringer. Passivitet er en samfunnsfiende som stjeler leveår, helse og trivsel. Å stimulere og legge til rette for aktivitet i eldre år, er derfor også en viktig politisk oppgave.
For Senterpartiet er det et klart politisk mål å legge til rette, slik at flest mulig av våre eldre får frihet til å kunne bo hjemme lengst mulig. Det gir økt livskvalitet. Samtidig skal det også være trygghet for at sykehjemsplassen er tilgjengelig når det er behov for den.
Anne-Kari Holm
2. kandidat på Østfold Senterpartiets Stortingsliste