Gå til hovedinnhold

Fylkesting med historisk sus

Fylkestinget ble i dag satt i Moss, som en markering av 175-årsdagen for Østfolds første Fylkesting samme sted. - De muligheter vi har i dag, er skapt av jobben som generasjoner har gjort før oss. Dette minner oss om at folkestyret ikke har oppstått av seg selv og ikke er en selvfølge, uttaler fylkesvaraordfører Per Inge Bjerknes (Sp).

Vi har mye å feire, men samtidig mye å kjempe for. Selv om vi både kan feire snart 200 år med en moderne Grunnlov, 175 år med lokalt og regionalt folkestyre og 100 år med kvinnelig stemmerett, er disse verdiene stadig under press. Verdier som menneskeverd, demokrati og frihet må vi alltid være klare til å kjempe for.

 

Vei, skole og kultur

Fylkestinget hadde ikke bare markeringer, men også behandling av saker. Vei, skole og kultur var blant temaene som stod på dagsordenen. Fylkestinget behandlet bl.a. uttalelse til kulturutredningen som ble lagt frem av utvalgsleder Anne Enger tidligere i år. Her vektlegges den kulturelle grunnmuren, og i behandlingen fikk Senterpartiet styrket perspektivet på lokal handlefrihet innenfor en styrket kultursatsing.

 

Den videregående opplæringen, som er fylkeskommunens klart største oppgave, ble også behørig diskutert. - Kompetanse vil være viktig for å lykkes i samfunnet. For å få flest mulig til å fullføre videregående opplæring og unngå drop-out, er det viktig med et godt skoletilbud i hele fylket, uttaler Elin Tvete, Senterpartiets representant i Opplærings-, kultur- og helsekomiteen. – I dag har vi sikret at St. Olav vgs videreføres som en stor skole i Sarpsborg sentrum, samtidig som Kalnes styrkes med to nye paralleller på idrettsfag. Nærmere plan for investeringer, bl.a. i Fredrikstad, vil Senterpartiet og Fylkestinget ta stilling til i 2014.

 

Bjerknes fremmet forslag knyttet til fylkesveier: - Gode veier er det viktigste for å knytte fylket sammen. Årsberetningen for 2012 bekrefter det folk erfarer på Østfold-veiene, nemlig at det er behov for økte ressurser til veivedlikehold. Dette gjelder både asfaltdekker og grusveier, og selv om ikke vi har så mange grusveier i fylket, merkes det godt når disse ikke har en tilfredstillende standard. Jeg er derfor glad for at vi har fått flertall for å se særskilt på vedlikeholdssituasjonen for grusveiene frem mot revideringen av handlingsprogrammet om et år, sier Bjerknes.

 

Østfold arbeider grenseløst

Østfold er et fylke med stor grad av pendling, og utviklingen i fylket påvirkes mye av utviklingen i Oslo, ellers på Østlandet og i naboregioner på svensk side. Derfor er samarbeid viktig, og Fylkestinget behandlet meldinger fra flere av disse arenaene, som Østlandssamarbeidet, regionalt forskningsfond og Göteborg-Oslo-samarbeidet (GO). Som saksordfører la Bjerknes særlig vekt på GO sin betydning for jernbanesatsingen.

 

- Opprinnelig var GO et samarbeid bare mellom de to store byene, men fra 2003 fikk regionene Akershus, Østfold og Västra Götaland også innpass, og ikke minst for å øke trykket mot staten for jernbaneutbygging, har dette samarbeidet vært viktig, uttalte Bjerknes. – Samtidig fører samarbeidet til økt kontakt over grensen, for eksempel for videregående elever, kunstnere, reiselivsaktører og så videre. Dette styrker mulighetene for å fjerne grensehindre og for å se hvordan vi kan skape en positiv utvikling på tvers av grensa.