Denne uttalelsen er jo ganske avslørende for hva Høyre mener om framtidens landbrukspolitikkDet er jo ganske avslørende at hun ikke nevnte de andre leddene i verdikjeden som bestemmer prisen på sluttproduktet. Hun nevnte ikke foredlingsleddet og heller ikke omsetningsleddet. Klart det. Det hadde tatt seg ut at Høyre åpent skulle snakke om å sette ned lønningene til de ansatte eller redusere fortjenesten til de næringsdrivende i foredling og salg. Nei, det var bøndene som ble skyteskiven og igjen var det kravet om å sette ned bøndenes fortjeneste. Det evige presset fra Høyre om strukturrasjonalisering, effektivisering og det å løpe fortere. Hun glemte elegant også å si noe om at både lønnsnivået og kostnadene på blant annet bøndenes innsatsfaktorer er mye høyere i Norge enn i Sverige og andre land som produserer matvarer. En sammenlikning her blir helt gal, men det forsterkes av Høyres krav om å kutte overføringene til landbruket med 1,5 mrd.
Det norske landbruket er i en kontinuerlig prosess der det kuttes og rasjonaliseres. I løpet av de siste 20 år er antall gårdsbruk blitt redusert fra ca 123000 til 43000. Denne utviklingen går fortsatt og det er et spørsmål om hvor det skal ende. Nasjonal matproduksjon er i spill. La meg nevne at et brød koster i dag fra kr 25,- til kr 35,-. Det innholder 750 gram hvete. Bonden får ca kr 3,- for hvert kilo hvete. Om bonden ga bort hveten gratis og satte sin inntekt og sitt utkomme til null, ville forbrukeren knapt merke prisendring. Er det da bonden som skal være skyteskive for høye matpriser i Norge?
Jeg hører heller ikke at Høyre snakker om dyrevelferd og trygg mat når det snakkes om store og såkalte industrielle matproduksjoner. At matproduksjon handler om liv og biologisk materiale glemmes når det sammenliknes med industri som produserer øl, mineralvann, stål, klær og annen teknisk volumvare. I Danmark er det i dag svineprodusenter som har ca 750 purker som produserer ca 2250 grisunger pr år. Sykdommer holdes i sjakk med utstrakt og regelmessig bruk av antibiotika. Hvordan har disse grisene det? I europeisk kyllingproduksjon brukes også antibiotika i stor stil. Mattilsynet varsler at det har oppstått tegn til resistens mot antibiotika og at denne resistensen kan overføres til mennesker. Skjer det, har vi fått et meget stort problem for syke mennesker som må behandles med antibiotika. I lakseoppdrettsnæringen brukes antibiotika som tilskudd i lakseforet som drysses regelmessig ut i marene. Innholdet av antibiotika i laksekjøttet er meget stort. Det sies fra faglig hold at er du forkjølet så spis noen ekstra laksemåltid så blir du kvitt forkjølelsen.
Hans Ek
Leder og gruppeleder Fredrikstad Senterparti