Bergens Tidende skriver:
- Dette er jo skikkelig hårreisende, og veldig vanskelig å forsvare. Hvis dette blir vedtatt, så blir jeg veldig overrasket. Men det vitner om klassisk Oslo-arroganse, sier Kjersti Toppe.
I forslaget til ny mediestøtte foreslår regjeringen tre ulike satser: Medier i Oslo skal få 35 prosent mer enn medier i Stavanger, Bergen og Trondheim. Departementet begrunner nyorienteringen med at riksaviser i dag stort sett ligger i hovedstaden.
For Dagen i Bergen er det en fattig trøst.
Statssekretær i Kulturdepartementet Mina Gerhardsen forsvarer vedtaket:
- Det er et annet utgiftsnivå i Oslo. Lønningene, utleiekostnadene og distribusjonsavgiftene er høyere. Konkurransesituasjonen er også en helt annen, argumenterer Gerhadsen i dagens papiravis.
- Dette med utgiftsnivået i Oslo kjøper jeg ikke. Hvis en skal legge en slik argumentasjon til grunn bør Oslo få mer til alt. Det vil igjen være å støtte en utvikling med uhensiktsmessig sentralisering, svarer Kjersti Toppe (Sp).
Bakgrunnen for regjeringens endringsforslag er at dagens støttekategori til såkalte "riksdekkende meningsbærende aviser" har fått kritikk for å være upresis. Ved å innføre en egen Oslo-sats som kompenserer for høyere utgifter, etablerer man en ordning som trolig vil kunne bli akseptert av en ESA-domstol.
Også Steinulf Tungesvik (Sp), tidligere statssekretær for Sp-leder Liv Signe Navarsete, har lite til overs for tenkningen.
- Dette er en viktig avsløring. Jeg kan ikke skjønne at forslaget kan bli stående sånn som det står nå.
Tungesvik mener argumentasjonen om at lønn, husleie og distribusjonsutgiftene i Oslo er så mye høyere ikke holder mål.
- Slik er det jo ikke, og derfor er heller ikke andre statstilskuddsordninger innrettet slik. Dette må det rettes opp i i dag, skriver han på Facebook