Gå til hovedinnhold

Kommunereformen skaper avstand!

Kommunereformen innebærer en stor fare for svekkelse av mange av de gode kvaliteter vi finner i mange småbyer og tettsteder Johan Edvard Grimstad på Senterpartiets Landsmøte.

Vi har erfaring med dette i Østfold og det er flere småbyer og tettsteder som ligger mer eller mindre døde etter at de ble en del av en større bykommune. For å ta et eksempel, i tidligere Varteig kommune må man nå kjøre gjennom Sarpsborg sentrum og inn i en annen tidligere nabokommune for å komme på sykehjemmet, - og lokalbutikken er lagt ned.

 
Det blir store avstander mellom folk og tjenester, og vi får et samfunn som blir kaldt og upersonlig.  Et samfunn hvor man forholder seg til byråkratiske prosesser, stengte dører og sikkerhetsklareringer.

I stedet for å møte ordføreren på den lokale kafeen, som du gjerne gjør i en liten kommune, vil ordføreren i en storkommune kun være en person du kjenner fra bilder og omtaler i avisen. Senterpartiet ønsker nærhet mellom de som fatter beslutninger og de beslutningene berører.

  

En stor utfordring er at resultatet kan bli at en slår sammen landkommuner og bykommuner, noe som resulterer i at byen vil spise opp landkommunen og svekke viktige kvaliteter ved det lokalsamfunnet.  

Skal kommuner slå seg sammen bør kommunene ha en noenlunde lik struktur for at likeverdigheten skal opprettholdes.

 

La oss bygge by og bysentrum bra og la oss bygge bygd og lokalsamfunn bra, - selvstendige og med egen hånd på rattet. By og land hand i hand, ikke by over land.

 

For mange steder handler kampen om kommunereformen om å unngå at innbyggerne blir apatiske og gir opp å kjempe. Det er en kamp for troen på at den enkelte innbygger kan påvirke utviklingen i sitt nærmiljø. 
Det handler om sanne demokratiske verdier som står på spill i den forvrengning som Sanner legger opp til når han bruker ordet lokaldemokrati fullstendig feil. 
Min forståelse av lokaldemokrati er noe annet enn det Sanner legger i sin forståelse av lokaldemokrati.
 I realiteten er dette en byråkratiseringsreform som fjerner folk fra selvbestemmelse og  reelt å tro på lokaldemokratiet.

En svært underlig sak for en nasjon som nettopp har feiret Grunnloven, demokratiet og selvstendigheten. 
Til høsten står vi overfor det viktigste lokalvalget siden Formannskapsloven ble innført i 1837. Det kan bli en flau feiring i 2037 om vi ikke nå står opp og forsvarer dette.