Mer til kultur, satsing på barn og unge og lokale kraftsentra for kultur var hovedbudskap da regjeringen med bl.a. kulturminister Hadia Tajik i spissen la fram sitt nye kulturløfte i helgen. Den kulturelle grunnmuren skal styrkes, bl.a. med vekt på kulturskolen, bibliotekene og det lokale kulturlivet. Stortingskandidat Per Inge Bjerknes (Sp) og Olov Grøtting som er kulturpolitisk talskvinne for Senterpartiet er glad for den tydelige retningen i løftet.
- Et rikt og variert kulturtilbud er viktig for levende lokalsamfunn i hele landet. Det har vi lagt til rette for gjennom doblingen av kulturbudsjettet i løpet av de 8 årene med rødgrønt styre, uttaler Grøtting. - Vi ser imidlertid fra resultatene av de foregående kulturløftene at det nå er behov for et lokalt kulturløft. Vi trenger en jevnere geografisk fordeling av kulturmidlene og en styrking av de lokale kulturinstitusjonene.
Debatten om en fylkeskulturscene i Fredrikstad til over 300 millioner kroner har rast i Østfold. Senterpartiet har her vært tydelig på at de mener dette gigantprosjektet inneholder mer bygg enn kultur, og derfor har de sagt at de heller vil styrke kulturlivet i de ulike delene av fylket. Bjerknes mener de nå får støtte for denne tenkningen i regjeringens kulturløfte.
- Det er viktig at midlene går til mest mulig aktivitet og muligheter til å utøve og oppleve kultur, fremfor å plassere pengene i store kulturbygg som ikke har forankring i det lokale kulturlivet. Deltagelse, opplevelser og aktivitet lokalt er det som skaper tilhørighet og utløser kreativitet, sier Bjerknes. – Jeg mener vi i Østfold bør snu oss rundt og be staten om midler til å styrke eksisterende miljøer og scener, fremfor å prioritere en fylkesscene. At 8 av 10 østfoldinger er i mot fylkesscenen understreker ytterligere behovet for å skrinlegge dette prosjektet.
Senterpartiet har fremmet forslag om prosjektet «Scenestrekk» som alternativ til fylkesscenen. Dette handler om å strekke scenebegrepet og styrke eksisterende arenaer i Østfold som kan få en økt benyttelse til kulturformidling. Eksisterende arenaer kan både være tradisjonelle scener som de regionale kulturhusene, men også alternative arenaer som festningsverk, industrihaller, kulturhistoriske steder osv.
- Jeg har veldig sansen for tenkningen til Østfold Senterparti, og jeg mener denne er fullt i tråd med regjeringens kulturløfte. Det handler bl.a. om å støtte det lokale og styrke det vi allerede har, uttaler kulturpolitikeren Olov Grøtting. – Det er viktigere å få flere arenaer for kulturutøvelse sprett rundt omkring i hele landet, fremfor å samle alle midlene i noen få storbygg.
- Vi må tenke bredere innenfor kulturformidling. Vi trenger ikke å stenge kulturutøverne inne i egne bygg, men slippe de til på andre arenaer i samfunnet, avslutter Bjerknes.