Gå til hovedinnhold

Ola Borten Moe høster støtte for forslaget om å splitte opp oljefondet

Sp-nestleder Ola Borten Moe la i slutten av januar fram et forslag om å splitte opp forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU), i dagligtale kalt Oljefondet. Nå høster han støtte i organisasjonen. Det blir votert over programforslaget søndag.

Se Ola Borten Moe sin tale her

Forslaget kom som en del av programforslaget «Gode nærmiljø» som er utarbeidet av de to Sp-nestlederne, og innebærer at man legger en strategi for å hente forvaltningen av fondet hjem til Norge – og spre fondsforvaltningen til eksisterende finansmiljøer i de ulike landsdelene.

Moe gikk i sin innledning til debatten om nærmiljøprogrammet inn for en allsidig næringspolitikk i hele landet, en næringspolitikk støtter aktivt opp om det næringslivet som finnes utenfor Oslo. Han viste til Produktivitetskommisjonens rapport, hvor landbruket nærmest ble hengt ut som et onde.

- Få næringer har hatt en så sterk produktivitetsutvikling som norsk landbruk de siste årene. Likevel er det landbruket som henges ut. Hvis alle næringer hadde hatt en så sterk produktivitetsutvikling som landbruket, hadde vi ikke hatt behov for en produktivitetskommisjon i det hele tatt, sa Ola Borten Moe og høstet applaus fra landsmøtet.

Også i framtida vil en stor del av vår verdiskaping være basert på naturressursene, kunnskap og hardt arbeid – og naturressursene. Energi, fisk, jord og skog, industri og mineraler er naturressurser som gir Norge store fordeler i møte med framtida. 

- Jeg vil advare mot at vi setter ulike næringer opp mot hverandre. Vi trenger mangfoldet. Det gjelder også i handelspolitikken. Vi trenger en regjering som forsvarer norske interesser – både offensive og defensive. Det skulle bare mangle, sa Borten Moe.

- Det samspillet mellom by og land – tro på den skaperkraft og kreativitet som ligger i enkeltmennesket som har skapt et av verdens beste samfunn og leve i.

Sp-nestlederen har i nærmiljøprogrammet lagt fram en rekke forslag til en moderne og framtidsrettet næringspolitikk. - Den er ikke «nøytral», den handler om å la næringer med potensial på alvor og utvikle dem til samfunnets beste.