Gå til hovedinnhold

Regjeringen trenger en politikk for bruk av skogen ? ikke bare vern

4 nye skogsområder i Østfold har blitt vernet av regjeringen, og 2 eksisterende verneområder er utvidet. Østfold Senterparti mener det er positivt med grep for å bevare naturmangfoldet, men skogforvaltning handler ikke bare om vern. Vi trenger en målrettet innsats for bruk av skogressursene, både for å oppnå mål knyttet til miljø, klima og næringsutvikling.

- Disse vernebeslutningene er i stor grad basert på frivillige avtaler med grunneiere og lokal enighet. Vern er viktig for å bevare truede arter og naturtyper, men det er bekymringsfullt at iallfall én av beslutningene går i mot råd fra den lokale skogforvaltningen, nemlig Jerndalsfjellet i Råde. Ved siden av vern trengs en god politikk for bruk av skogen, uttaler Østfold Senterpartis leder, Per Inge Bjerknes. – Den blåblå regjeringen har endret næringspolitikken fra målrettede tiltak rettet mot viktige næringer til skattelette og generelle ordninger. Når regjeringen nå velger å verne 30 skogsområder i Norge, 6 av dem i Østfold, forventer jeg at de også legger tydelige tiltak på bordet for økt bruk av den drivverdige delen av skogressursene. Å la skogen råtne på rot er verken god miljøpolitikk eller god næringspolitikk.

 

Norske skoger omfatter opp mot 40.000 arter, både fugler, pattedyr, innsekter, planter, sopp og så videre. Noen arter er avhengig av svært gammel skog for å overleve, mens mange andre er avhengig av ungskog og aktiv forvaltning. I dag er den årlige tilveksten mellom 2 og 3 ganger høyere enn avvirkningen. Foryngelse som skjer etter hogst, øker skogens CO2-opptak, og samtidig kan tre erstatte mer forurensende materialer og energikilder. Et aktivt skogbruk er derfor både et miljøtiltak og klimatiltak.

 

- Regjeringen bør bruke flere virkemidler for aktiv skogskjødsel med hogst, planting og ungskogpleie. Det bør rettes mot hele verdikjeden fra planting og uttak til transport og innsats for økt etterspørsel. Dette vil både bidra til bedre miljø og økt næringsutvikling, påpeker Bjerknes. – Skogressursene må brukes, både til energi, bygg og videreforedling, slik som på Borregaard og Saugbrugs.

 

Skognæringen står for 25.000 arbeidsplasser og en årlig verdiskaping på mer enn 40 mrd kroner i Norge. Den rødgrønne regjeringen startet et arbeid for å styrke konkurranseevnen i skognæringene med vekt på lønnsomhet i verdikjedene, innovasjon, omstilling og kunnskapsformidling. Dette skulle lede fram til en helhetlig strategi under navnet Skog22.

 

- Både byggenæring og treforedling representerer mange arbeidsplasser og viktig verdiskaping i Østfold, ved siden av at fylket har mye produktiv skog. Både bruk og vern av skogen er derfor viktig for fylket vårt, understreker Sp-politikeren. – Den rødgrønne regjeringen startet et viktig arbeid for å finne gode tiltak for å styrke næringen, og jeg forventer at den nye regjeringen følger opp med midler og rammer som sikrer arbeidsplasser og verdiskaping. Nå har regjeringen vist kortene i vernepolitikken, og da er det på høy tid at de også viser kortene når det gjelder økt bruk av skogressursene.