Gå til hovedinnhold

Senterkvinnene vil ha mer fokus på psykiatri- og rusbehandling

Hver femte nordmann blir rammet av en psykisk lidelse i løpet av livet. Annen hver familie kommer i kontakt med de psykiske helsetjenestene.

De som trenger hjelp fra behandlingssystemet har svært ulike utfordringer. Det er personer med samtidig rus- og psykisk lidelse; noen har alvorlige og omfattende diagnoser. Samtidig har alt for mange unge mennesker store utfordringer med å mestre skole og hverdagsliv. Ikke minst opplever flyktninger og asylsøkere fra krigsherjede land vanskene med å tilpasse seg hverdagen i Norge.

Den nye folkehelseloven som trådte i kraft i fjor har gitt kommunene betydelig større ansvar i folkehelsearbeidet. Kommunene trenger mer ressurser både til forebyggende psykisk helsearbeid og til tiltak for personer med alvorlig psykisk sykdom.

Samhandlingsreformen forutsetter at vi makter å jobbe både med forebygging og behandling samtidig. Styrking av jordmødrenes, helsestasjonenes og skolehelsetjenestens og evt. barnevernets helhetlige oppfølging av barn i fra fødsel og gjennom oppveksten er viktig i dette arbeidet.

I løpet av de årene Senterpartiet har hatt makt gjennom den rød/grønne regjeringen, har overføringene til kommunene økt kraftig.  Nå, i opposisjon, vil vi arbeide målbevisst for at også den nye regjeringen følger opp med midler slik at samhandlingsreformens intensjon kan videre– og fullføres.

Senterkvinnene vil ha øremerkede midler til en opptrappingsplan for psykiatrien. Vi ser at det er spesielt dette området som har fått dårlig oppfølging i samhandlingsreformen og grep må tas.

Ved St. Olavs Hospital, Trondheim, er det nettopp feiret at et nytt sykehus er ferdig utbygd, men uten psykiatri. Det var opprinnelig med i planen, men pengene ble omprioritert. I nye planer ser det ut som nytt psykiatribygg vil være på plass innen 10 år. Senterkvinnene mener at det er alt for sent.

Ved Phoenix Haga i Indre Østfold (og en rekke andre behandlingssteder) har anbud og «ventelistetilpassing» ført til at plasser for langtidsbehandling har blitt lagt ned til fordel for poliklinisk behandling. Rusmisbrukere, som alle andre, har ulike behov, og bredden i behandlingstilbudet er viktig for å kunne møte nettopp dette.

Senterkvinnene forventer at den nye regjeringen, som hevder at den enkeltes valgfrihet skal være rettesnoren, sørger en rask avklaring og at behandlingstilbudet innen rus og psykiatri er slik at alle får den hjelpen de trenger.