Gå til hovedinnhold

Vi trenger et sikkerhetsnett!

Senterpartiet har vært med på å skape et finmasket sikkerhetsnett, uavhengig av hvor du bor og hvilken bakgrunn du har. Det ser vi i form av desentraliserte velferdstjenester, en sterk arbeidsmiljølov og nærhet til beredskap, og ikke minst de gode, levende og trygge nærmiljøene.

Mange mennesker opplever hverdagen som en balansegang. Det kan være en økonomisk balansegang på kanten av fattigdom og frykten for ikke å ha nok til det aller nødvendigste. Det kan være en helsemessig balansegang, der du utfordrer egne fysiske eller mentale grenser for å delta i samfunnet. For å tørre å balansere på slak line trenger vi et sikkerhetsnett. Senterpartiet har vært med på å skape et finmasket sikkerhetsnett, uavhengig av hvor du bor og hvilken bakgrunn du har. Det ser vi i form av desentraliserte velferdstjenester, en sterk arbeidsmiljølov og nærhet til beredskap, og ikke minst de gode, levende og trygge nærmiljøene. Nå klipper Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Krf stadig nye hull i dette nettet. Det skal mye til før det rakner, men de gjør jammen et ærlig forsøk.

 

En viktig del av sikkerhetsnettet er å skape rom for alle gjennom universell utforming, altså å unngå å bygge barrierer for rullestolbrukere, synshemmede, folk med barnevogn og så videre. Det kan være i bygg, på kollektivtransport, gater og så videre. I programmet «Gode nærmiljø» skapes en motsetning mellom rimelige byggekostnader og universell utforming. Jeg håper av hele mitt hjerte at Landsmøtet gjør om på dette. Jeg ønsker ikke at Senterpartiet skal kunne mistenkes for å ville klippe hull i det sikkerhetsnettet vi har vært med på å lage. Vi kan ønske å bygge rimeligere boliger, uten å sette dette opp mot funksjonshemmedes behov. Derfor håper jeg dere vil være med Østfold og flere å vedta forslag 126.

 

For det første tok jeg det som en selvfølge at Senterpartiet står 100% bak funksjonshemmedes sikkerhetsnett uansett om dette skulle koste noen kroner. For det andre er det slett ikke entydig at universell utforming faktisk koster mer. Snarere er dette en investering som lønner seg både for den enkelte og for samfunnet, ikke minst når vi ser på de kostnadene vi sparer ved å slippe ombygging av boliger fordi nye livsfaser skaper nye behov. Og for det tredje bør vi kunne være tydelige på ønsket om rimeligere boligbygging uten å sette dette opp mot gode formål som energieffektivisering og universell utforming.

Vår partiledelse og stortingsgruppe gjør en svært god jobb i å utvikle ny politikk for levende bygder, grønne byer og små forskjeller, og de synliggjør på en god måte hvordan de blåblå med hjelp av Venstre og Krf fjerner viktige bærebjelker i det Norge vi er glade i. Jeg håper det er bildet av dette offensive partiet for folkestyre, desentralisering og fordeling som skal stå igjen etter dette landsmøtet. Jeg håper at iveren etter nye ideer og bedre løsninger, som andre har brent seg på  før oss, ikke skal føre til at de største overskriftene etter Landsmøte blir at Senterpartiet skyver funksjonshemmede og eldre til side for å få bygge billigere boliger i distriktene.