Gå til hovedinnhold

Se til Fremtidens skole i Vikersund

per-olaf-lundteigen-.jpg

Senterpartiet vil få på plass en varig modell for det nybrottstiltaket som «Fremtidens skole» i Vikersund er. Det kan hjelpe de alt for mange unge som er utenfor både skole og arbeid, skriver Per Olaf Lundteigen.

- Kronikk av Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet, stortingsrepresentant for Buskerud

I Drammen er det nå 1.092 ungdommer mellom 16–24 år som verken er i utdanning eller arbeid. For Øvre Eiker og Modum er det 220 og 155 ungdommer. De har ikke fullført videregående skole og de bruker ikke skoleretten sin.

Alle ungdommer har sterke og positive krefter i seg. Nå må vi få kraftsamling om systemendring for innenforskap hos ledere som vil se helheten. Som ombudsmann for Buskeruds befolkning og medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomité har jeg et særlig ansvar for å arbeide fram nødvendige systemendringer innenfor regelverket til statlig Nav.

Fremtidens skole i Vikersund er et positivt tiltak for innenforskap. Det gir ungdom som ikke passer inn i det tradisjonelle skolesystemet en ny mulighet til å lykkes og oppleve mestring. Siden oppstarten i august 2016 har Fremtidens skole tilbudt praktisk opplæring og arbeidspraksis til ungdom i Midtfylket. Hovedmålet er å gi deltakerne den kompetansen og erfaringen de trenger for å oppnå fagbrev og sikre seg en fast jobb. Prosjektet blei drevet fram av Albert Kr. Hæhre, leder for Hæhre Entreprenør, i tett samarbeid med fylkesordfører Roger Ryberg og ordfører Terje Bråthen.

Ved Buskerud Fylkestings budsjettbehandling for 2025 ble det skapt usikkerhet om Fremtidens skole i Vikersund. Derfor må tiltaket nå få trygge rammer og langsiktig finansiering. Derved kan det som i dag er et prosjekt, bli til en modell som også kan benyttes i andre fylker og fagområder.

«Dagens Ap/Sp-regjering innførte ungdomsgarantien i Nav fra 1. juli 2023. Den skal handle om de tre t-ene. Tidlig, tett og tilpasset oppfølging av unge», sa statsråd Marte Mjøs Persen. Ungdomsgarantien gjelder for hele aldersgruppa 16–30 år.

For å realisere ungdomsgarantien trengs ulike tiltak, som må komme i tillegg til bedre ordinær utdannelse. Det trengs samarbeid mellom privat næringsliv, ideelle organisasjoner, kommuner, fylke og stat. Dette er krevende. Det vi må erkjenne er at dagens tiltak og organisering ikke fungerer godt nok for å hindre utenforskap blant ungdom. Vi må tenke nytt.

Vi må tørre å utfordre tidligere satte grenser. Enten det gjelder innholdet i undervisningen – hvor og hvordan den skjer. Eller at private næringsdrivende i langt større grad må involveres i dannelsen av ungdom som sliter. Disse offentlig-private tilbudene må være langsiktige og avtalebaserte med en real finansiering. Derved kan en ved god ledelse få medarbeidere som kan satse sitt yrkesliv på slikt arbeid. Tilbudene må ikke anbudsutsettes. Firkanta tolkning av EØS-avtalen må vike.

Den fylkeskommunale Oppfølgingstjenesten i Buskerud har ansvar for å følge opp ungdom med rett til videregående opplæring og som ikke er i opplæring eller arbeid. De skal nå bistå unge mellom 15 og 24 år. De åtte medarbeiderne i denne tjenesten skal til enhver tid ha oversikt over situasjonen. De er en krumtapp i koordinering av de ulike ungdommenes situasjon og behov. Tjenesten må styrkes. Hver medarbeider har i dag om lag 300 ungdommer som trenger bistand. Det er sjølsagt altfor mange. Riksrevisjonen kom allerede den 15. mars i 2016 med sin undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid (Dokument 3:9 (2015-2016)). I rapporten anbefales en rekke tiltak både overfor Kunnskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for å styrke samarbeidet. Helsevesenet er også en viktig del av en helhetlig oppfølging.

Buskerud kan være stolt av sitt banebrytende arbeid med etablering av UngInvest, som er et fylkeskommunalt, praksisnært og styrkebasert læringstilbud for unge i alderen 16–24 år. UngInvest har fem avdelinger rundt i fylket. Her lærer ungdom sammen hver dag i et trygt og humørfylt læringsfellesskap, slik at de kan realisere sin drøm om utdanning og jobb. Flere fylker følger nå opp med tilsvarende tilbud. Stabilt godt ledet arbeid over tid gir resultater. Senterpartiet og Arbeiderpartiet i Buskerud arbeider for stadig forbedring av dette tilbudet.

Med Fremtidens skole i Vikersund kommer vi videre. Et tilbud som utfyller det vi har. Det vil nå flere ungdommer som er interessert i bygg og anlegg. Senterpartiet i regjering må klare å realisere en varig organisasjons- og finansieringsmodell for det nybrottstiltaket som Fremtidens skole i Vikersund er. Utfordringa nå er å få til samspill mellom Kunnskaps- og Arbeids- og inkluderingsdepartementets lover og forskrifter.

Senterpartiets forslag til løsning er utviklet gjennom en rekke møter med statlig Nav og fylkeskommunen. Sp i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget mener at det må etableres et avtalefestet samarbeid mellom statlig Nav i fylket og Buskerud fylkeskommune. Dette blir et offentlig-offentlig samarbeid for fag og yrkesopplæring. Da kan de to offentlige virksomhetene stå for en fellesfinansiering, sammen med den private bedriften Infra Group (tidligere bl.a. Hæhre) av Fremtidens skole i Vikersund.

Denne løsningen forutsetter at det gis et unntak i tiltaksforskriften for fag og yrkesopplæring, slik at Nav kan tilby dette til deltakere ned til 16 år når disse ikke har mulighet til å gjennomføre videregående opplæring uten et slikt tilbud. Dersom ikke ungdom får et slikt tilbud veit vi av erfaring at mange ungdommer blir Nav-brukere på et seinere tidspunkt. Da vil totalkostnaden for samfunnet bli langt større. En slik endring må etter Senterpartiets mening være i kjernen av regjeringens ungdomsgaranti.