Gå til hovedinnhold

Senterpartiet med strømoffensiv i Stortinget

Nasjonal kontroll 300125 smal

Norge må ta tilbake nasjonal kontroll over krafta. Senterpartiet er allerede godt i gang med denne jobben i Stortinget.

I regjering har vi skrinlagt byggingen av North Sea Connect, en privat utlandskabel til Skottland som Høyre og Frp under sin regjeringstid åpnet for å bygge. Vi har sagt nei til hybridkabler, altså utlandskabler via havvindanlegg. Vi har sagt nei til all suverenitetsavståelse.

Men vi har ikke fått tatt tilbake nasjonal kontroll over krafta vår. Noe det er et sterkt behov for etter at Høyre, Frp, Ap, Venstre og MDG meldte Norge inn i ACER, og at det ble bygget to enorme utlandskabler i 2020 og 2021. Mer nasjonal kontroll er det som trengs for å gi folk og næringsliv lave og stabile strømpriser.

Under følger en oppsummering over forslagene som er fremmet etter at vi har gått i opposisjon mot Arbeiderpartiets strømpolitikk. Flere forslag vil følge i tiden som kommer.

Eidsfossen-Sandane-Gloppen-foss-kraft-kraftverk-IMG_7062.jpg
I stedet for å gi EU enda mer makt over Norge, ønsker vi å ta tilbake nasjonal kontroll.

1. Strupe utvekslingskapasiteten gjennom utlandskablene ved høye strømpriser.

I november ble eksportkapasiteten midlertidig redusert med 1100 MW på grunn av vedlikehold på utlandskablene. Sjefanalytiker i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, påpekte at prisreduksjonen ned til rundt 50 øre per kWh skjedde til tross for at strømprisen i Tyskland var oppe i 10 kroner per kWh. Årsaken: redusert eksportkapasitet låste den norske kraften i det norske markedet. Utvekslingskapasiteten kan strupes fysisk eller gjennom en eksportavgift for kraftselskapene ved sterk prissmitte, som gjør at de velger å holde strømmen i Norge.

Den endringen av vårt kraftsystem vi har sett de siste årene fra å være et system som gir norsk industri en konkurransefordel og forbrukerne rimelige strømpriser, til å bli et system integrert i det europeiske kraftmarkedet, har ikke legitimitet hos folk i Norge.

2. Melde Norge ut av EUs energibyrå ACER.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) la fram proposisjonen om EUs tredje energimarkedspakke for Stortinget 3. november 2017. Denne ble vedtatt av daværende stortingsflertall 22. mars 2018. Vedtaket innskrenket vår mulighet til å styre kraftpolitikken til beste for husholdninger og industri i Norge. Både den nasjonale og den folkevalgte kontrollen over vår kraftpolitikk ble svekket. Vedtaket i 2018 innebar at Norge langt på vei ble en del av EUs energiunion og EUs felles kraftmarked. Strømprisutvalget fra høsten 2023 slo fast at Norge på grunn av tilknyttingen til EU ikke kunne avgrense strømeksporten av prishensyn. Derfor må vi ut av ACER.

3. Starte forhandlinger om sterkere kontroll av eksporten via kraftkablene til England (North Sea Link) og Tyskland (NordLink).

Byggingen av disse kablene økte strømeksportkapasiteten vår med nesten 50 prosent. Solberg-regjeringen undertegnet avtaler som ikke tillater struping av eksporten, men som sier at strømmen skal flyte dit prisen er høyest. Det har medført at særlig kabelen til England har blitt en ren eksportkabel.

4. Ikke åpne for bygging av nye utenlandskabler hverken i offentlig eller privat regi.

Et slik prinsippvedtak må også gjelde hybridkabler ved utbygging av havvind.  Utlandskablene Skagerrak 1 og 2 til Danmark må ikke gis ny konsesjon.

5. Si nei til hele EUs fjerde energimarkedspakke

EUs fjerde energimarkedspakke vil fullføre integreringen med et dysfunksjonelt strømsystem. Derfor må Norge si nei til hele fjerde energimarkedspakke.

6. Stanse ytterligere elektrifisering fra land.

Oljeplattformene bruker mye strøm, noe som kan bidra til å presse opp strømprisene for folk og bedrifter på land. I tillegg krever prosjektene ofte forsterkning av strømnettet, noe som kan gi økt press på nettleien alle kunder betaler. For å sikre kraftbalansen i Finnmark og lave strømpriser for folk og næringsliv fremover må gasskraftverket ved Melkøya fortsette driften på ubestemt tid. Energimyndighetene må derfor pålegge Equinor å drive gasskraftverket på Melkøya videre på ubestemt tid samt å starte arbeidet med forlengelse av eksisterende konsesjon for gasskraftverket utover 2033.