Vårt nei står seg
Venstre forsøker nå å bruke valget i USA for å presse Norge inn i EU. Senterpartiet mener aktivt folkestyre, gode liv i hele landet og nasjonal kontroll over naturressursene aldri går ut på dato, skriver Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad.
Bildet: Fra valgvaken i Oslo Spektrum 28. november 1994 - daværende Senterpartileder Anne Enger feirer seieren.
- av Trygve Slagsvold Vedum, finansminister og partileder for Senterpartiet og Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet
Vår kritikk av det demokratiske underskuddet i EU, der folkestyret blir mindre og byråkratisk makt større, påvirkes ikke av amerikanske valgresultater. Behovet for nasjonal kontroll over naturressursene våre, samt viktige sektorer som landbruk og fiskeri, forblir like gyldige. Innføringen av fjerde energimarkedspakke, som ytterligere vil flytte makten over kraftpolitikken fra norske folkevalgte over til korridorene i Brussel, er en like dårlig idé nå som det var før valgdagen 5. november.
At Norge står utenfor EUs tollunion er et gode for beredskapen, distriktspolitikken, norsk økonomi og våre forbindelser med verden. Det har sikret oss god markedsadgang rundt om i verden. Sågar har norske bedrifter bedre markedsadgang til f.eks. India og Indonesia enn konkurrenter fra EU.
Norge har ikke tradisjon for å delta i handelskriger på verdensmarkedet. Jeg ser heller ingen grunn til at Norge skal være tjent med å gjøre dette nå.
Trumps valgseier endrer ikke Norges interesse av å opprettholde gode relasjoner med vår viktigste allierte. Det er heller ingenting som tyder på at Trump har noe uoppgjort med Norge. Å nå skulle ta aktivt side i en mulig handelskonflikt mellom våre to nærmeste partnere, virker for Senterpartiet uklokt.
Krig i våre nærområder og en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon stiller økte krav til alle europeiske stater om å styrke sin beredskap og forsvarsevne.
Vi skal navigere oss godt gjennom den uroen vi nå står overfor. Dette skal vi gjøre med bakgrunn i NATOs sikkerhetsgaranti og en historisk styrking av nasjonale beredskapen, og gjennom fortsatt tett samarbeid med våre partnere. På begge sider av Atlanterhavet.
Noen EU-tilhengerne, med Guri Melby og Venstre i spissen, forsøker nå å skape et bilde av at NATOs sikkerhetsgaranti er i spill. Slike forsøk på å så tvil om amerikansk deltagelse i NATO er å slå politisk mynt på en ideologisk iver etter norsk EU-medlemskap, på bekostning av integriteten til alliansens sikkerhetsgaranti.
Å støtte oppbyggingen av parallelle strukturer til NATO i EU vil kunne undergrave NATOs rolle. Blant annet fordi det skaper et bilde av at det finnes et fullgodt alternativ, et bilde som ikke har rot i virkeligheten. Dette har NATOs forrige generalsekretær tydelig advart mot, en advarsel Senterpartiet tar på alvor.
Vårt nei til EU-medlemskap er ikke et nei til samarbeid med verken EU, USA eller andre stater, også på nye områder. Men alltid der dette tjener norske interesser, og uten at norsk suverenitet og folkestyre begrenses.
Vi skal navigere oss godt gjennom den usikkerheten vi nå står overfor. Gjennom å styrke den gjensidige sikkerhetsgarantien i NATO, fortsatt tett samarbeid med våre partnere og en historisk styrking av nasjonale beredskapen og forsvarsevnen. Dette er ikke tiden for eksperimenter i sikkerhetspolitikken, ei heller politisk opportunisme fra Venstre.