Gå til hovedinnhold

Rusforebygging i samiske områder

Tor Mikkola (molo)

Mikkola vil ha mer forskning på rus blant unge i samiske områder. 

Tor Mikkola, 1. kandidat i Nordre valgkrets fra Senterpartiet, er bekymret over økende narkotikabruk blant ungdom og advarer mot normalisering og avkriminalisering av narkotika i samfunnet. Tydelig normsetting sammen med økt risiko for å bli tatt for narkotikabruk vil være med å motvirke denne utviklingen. Samtidig må vi legge vekt på alternative reaksjonsformer for ungdom. Spesielt i saker som gjelder bruk og besittelse av små mengder narkotika kan individuelle oppfølgingsplaner, bekymringssamtaler og ruskontrakter brukes.

Forebygging av rus blant unge, spesielt i samiske områder, krever en helhetlig tilnærming som tar hensyn til både generelle og kultursensitive faktorer.



Det trengs bedre kunnskap om hvilke faktorer som påvirker rusbruk i ulike samiske kulturene.

Tor Mikkola, 1. plass Nordre valgkrets (Sp)

Mikkola peker på at styrking av samisk identitet og kultur er en del av det forebyggende arbeidet mot rus. Idrett og friluftsliv gir mestringsfølelse og samhold. Fremming av samisk musikk, joik og kunst kan gi unge en arena for selvuttrykk og fellesskap. Økt tilgang til relevante utdanningstilbud og arbeidsmuligheter i samiske områder kan både redusere  utenforskap og fraflytting.

Styrking av samisk språk både gjennom å lære språket og aksept for at ikke alle samer mestrer språket like godt. Det er viktig at skolene lærer bort historie som inkluderer alle samiske kulturer for å gi unge en sterkere selvfølelse og forebygge utenforskap.

Tor Mikkola

 

Det forebyggende arbeid må være lokaltilpasset og bør forankres i de miljøene de unge lever i. Dette kan gjøres med samarbeid mellom skoler, helsetjenester, samiske organisasjoner, frivillige organisasjoner og sametinget. Foreldreveiledning kan også være viktig. Mange foreldre i samiske samfunn opplever at deres barn møter press både fra storsamfunnet og samiske tradisjoner.

Gjennom ulike tiltak må fokuset være å kunne oppdage risiko for utenforskap, psykiske utfordringer og risiko for rusmisbruk med hjelp av helsesykepleiere, lærere og ungdomsarbeidere, som har fått opplæring i å fange opp tegn på rusmisbruk og mistrivsel.