Tana, et godt eksempel på fornorskning
Den samiske språkopplæringen må beskyttes
I Norge har vi ca 630 000 grunnskoleelever. Av disse får rundt 2900 samisk språkopplæring i sør-, lule- eller nordsamisk. På barnehagenivå (1 til 6 år) er det ca 900 i hele landet som får et samiskspråklig tilbud.
Fornorskningen i Tana har vært komplett. De som jobber på Sameskolen vet hvor sårbar språket er, hvilken jobb det er å få elevene til å snakke samisk.
Elisabeth Erke forteller at spesielt de barna som ikke har samisktalende foreldre, eller ikke er en del av et samiskspråklig miljø sliter med å lære seg språket. Men også de som bruker samisk hjemme, vil gjerne ha god førstespråksundevisning på skolen. Ved andrespråkundervisning er det to timer samisk i uka og dette er for lite. Det burde være 3-4 timer i uka. Denne situasjonen gjør det utfordrende for både elevene og lærer.
Sameskolen i Tana må vernes, jeg regner med at alle politikere i Tana skjønner dette. Hvis ikke, er vi tilbake til den tiden det var nødvendig med jevnlige mellomrom å arrangert kurs for dem om to-språklighet og flerkulturell pedagogikk for at de skal bli kjent med utfordringene som kommer når barna skal utvikle flere språk skal samtidig.
Tilskuddet for samisk undervisning
Kommunene får tilskudd for hver elev de har i kommunen samt et tillegg for hver samisk elev og og type undervisning som gis. Erke stiller spørsmålet om disse midlene tilfaller Sameskolen eller Sameskolens ekstra tilskudd fordeles på alle skolene i Tana?
Jeg lurer på hvordan samisk språksituasjon i Tana kommune ville ha vært hvis det ikke var for samisk barnehage og Sameskolens tilbud gjennom mange år?
Tana er et eksempel på hvordan en kommune kan vedta seg inn i et blindspor ved å vedta et "samisk for alle" tilbud som faller utenom alle samiske tilbud som er vedtatt og som danner grunnlag for tilskudd og hvor Sametinget kritiseres for ikke å ville finansiere dette.
Det kan ikke være slik at Sametinget skal begynne å finansiere et eget fag i en kommune, da det allerede finnes finansieringsordninger for ulike nivå samisk.
Ifølge Elisabeth Erke må Tana kommune få til "samisk for alle" innenfor de finansieringsordninger som allerede finnes. Dette vil utløse en del midler som kommunen ikke får i dag.