Gå til hovedinnhold

Krever statlig opprydding om avløp til Oslofjorden

2025 Kari Anne Sand landsmøte haugesund

- Stadig flere kommuner som har vassdrag eller grenser med utløp til Oslofjorden opplever å få innsigelse fra Statsforvalteren på alle nye reguleringsplaner. Sarpsborg, Fredrikstad, Lier og Kongsberg er noen eksempler på kommuner hvor Statsforvalterens miljø- og klimaavdeling har fremmet innsigelser som i realiteten innebærer byggestopp både for boliger og næringsbygg, sa Kari Anne Sand i sitt innlegg på Senterpartiets landsmøte i Haugesund.

- Meglinger med statsforvalter fører ikke fram, så sakene havner i Kommunal- og distriktsdepartementet som må finne en enighet med Klima- og miljødepartementet. Etter at Senterpartiet gikk ut av regjering opplever vi nok at med Sp forlot også fornuften Kommunal- og distriktsdepartementet, sa Sand.

 

For kommune-Norge har bygging av renseanlegg med nitrogenrensing en svært høy kostnad. Vi snakker over 1 milliard for et nytt renseanlegg som også har nitrogenrensing, påpekte Sand.

 

- Konsekvensen av måten regelverket håndteres på av Statsfovalteren er for eksempel at Lier har fått full byggestopp i store deler av kommunen. I Kongsberg er det mest krevende at den viktige forsvarsindustrien rammes, noe som vil kunne få konsekvenser også utenfor kommunens grenser. Det vil kunne få konsekvenser for gjennomføringen av langtidsplanen for Forsvaret, for Norges og Europas sikkerhet. Kongsberg Defence and Aerospace (KDA) produserer luftvernsystemet NASAMS, som har vist seg helt avgjørende i Ukraina, hvor luftvern fra Kongsberg daglig beskytter sivil og militær infrastruktur. KDA har fulle ordrebøker med etterspørsel både nasjonalt og i ulike NATO land. Likevel kommer de ikke videre med sitt planlagte bygg med 2 500 arbeidsplasser på Kongsberg på grunn av innsigelse fra Statsforvalteren. Dette til tross for at det nærmest vegg i vegg pågår bygging av nytt renseanlegg med nitrogenrensing, sa Sand som er tidlige ordfører i Kongsberg, og nå er sentralstyremedlem i Senterpartiet. 

 

- Klima og miljødepartementets eget rundskriv fra 2016 om kriterier for innsigelser sier at det skal tas hensyn til samfunnsnytten ved omsøkte tiltak. Det skjer ikke i praksis, vi opplever nå at det skjematisk og nærmest på autopilot legges ned innsigelse fra klima- og miljømyndighetene. Dermed gjør dagens praksis og restriktive holdning fra Statsforvalteren, sammen med de store kostnadene med å fornye renseanleggene, det såpass krevende for kommune at her må det gjøres noe strukturelt både med Statsforvalterens praksis og finansiell støtte til kommunene. Vi må få fornuften tilbake i forvaltningen. Dette er enda en årsak til at Sp må tilbake i regjeringskontorene, sa Kari Anne Sand til Senterpartiets landsmøte.