Et trygt og rusfritt skolemiljø
Gode landsmøte,
De aller fleste ungdom bruker ikke narkotika, og de aller fleste ungdommer kjøper og selger ikke narkotika på skolen. Og de ungdommene har rett på et trygt og rusfritt skolemiljø.
Akkurat nå er situasjonen på mange skoler at forbudet mot narkotika i praksis ikke håndheves.
Det betyr at alle de ungdommene som ikke driver med narkotika og som ikke ønsker å forholde seg til narkotika, likevel må det. På skolen.
De siste ukene har jeg besøkt flere videregående skoler i Akershus, snakket med både elever, ansatte og politiet. Og det de forteller gjør meg veldig bekymra.
En lærer som mistenker at en elev er rusa på skolen opplever å ikke kunne sette i verk noe tydelig konsekvens av dette. Selv om eleven kanskje går på yrkesfag og håndterer både verktøy og maskiner.
Mistanke om oppbevaring av narkotika på skolens område for salg er ganske vanlig, og verken skoleansatte eller politiet opplever å ha praktiske verktøy for å gjøre noe med det.
Elevene vet veldig godt at hvis politiet kommer innom på skolen så kan de ikke uten videre undersøke om eleven har narkotika på seg eller er rusa – selv på bakgrunn av mistanke eller tips. Sånn oppfører også mange seg overfor politiet. Uangripelige.
Dette er situasjoner som foregår akkurat nå på skolene våre.
Som dessverre ser ut til å ha blitt et slags prøveprosjekt for avkriminalisering.
Helt nødvendige grenser for å stå imot press og forventninger om å prøve og å bruke narkotika er borte, det er blitt nærmest konsekvensløst.
Det er det dette handler om.
Da Høyre i regjering begynte å pirke borti avkriminaliseringsspørsmålet så hadde det nesten umiddelbare og praktiske konsekvenser. Det ble plutselig ikke så ulovlig som før å bruke narkotika. Høyre kan skylde på hva de vil, men dette er konsekvensen av deres standpunkt og deres politikk – og den virker. Og det må de faktisk ta ansvar for.
De rådgivende enhetene for rus-saker i kommunene har stått tomme siden Høyre gikk ut av regjering, for når bruk og besittelse av narkotika er konsekvensløst, så har vi mistet en viktig mulighet til å komme tidlig inn med rammer og hjelp før festbruket er blitt et problem.
Jeg tror alle som har jobbet med ungdom vet at du skal ha et ganske alvorlig rusproblem hvis du på eget initiativ som 17-åring oppsøker en helsetjeneste for å få hjelp til å håndtere det.
(De alvorlige konsekvensene av rus som sterk avhengighet, økonomiske problemer, problemer med sosiale relasjoner og å stå i skole jobb, de viser seg ofte ikke før mye senere.)
Høyre gjorde kanskje ikke narkotika lovlig, men man gjorde det helt fullstendig konsekvensløst.
Den utviklingen må vi snu, vi må få på plass trygge, forutsigbare og tydelige rammer rundt forbudet mot narkotika. Det skylder vi alle de ungdommene som ønsker seg et trygt og rusfritt skolemiljø – og som akkurat nå lurer på hvor alle de voksne ble av.
