Gå til hovedinnhold

Senterpartiets fylkesårsmøte sier ja til generell bevæpning av politiet

Bilde3

Rogaland Senterparti går inn for generell bevæpning av politiet. Det er klart etter en omfattende debatt på partiets fylkesårsmøte.

Pressemelding 16/2 2025

Møtet ble innledet lørdag med klar støtte til partiets nei til å gi avkall på nasjonal kontroll over kraften når Arbeiderpartiet nå vil innføre EUs 4. energimarkedspakke.

Fra talerstolen fokuserte stortingsrepresentant Geir Pollestad på partiets uttreden av regjering.

-Den nasjonale kontrollen med kraften ble satt i spill, noe som vil frata norske husstander og næringslivet et unikt fortrinn, sa han og sørget for et spark til sine tidligere statsråd-kolleger fra Rogaland, Kari Nessa Nordtun og Andreas Bjelland Eriksen.

-Det Kari og Andreas ikke sier, er at det er skattebetalerne og næringslivet som får regningen for partiets varslede kompensasjonsordning etter valget, sa han.

Men det var altså spørsmålet om generell bevæpning av politiet som skapte den mest omfattende debatten, der konklusjonen ble at slik bevæpning må på plass. Det ble imidlertid argumentert sterkt for både ja og nei i saken.

I resolusjonen vises det blant annet til uttalelser fra politimester Hans Vik som har endret holdning, og nå altså ønsker en slik ordning. Flere av dem som tok ordet, viste til informasjon fra politimesteren om at politiet stadig oftere møtes av folk som er bevæpnet.

Resolusjonen møtte imidlertid også klar motstand. Flere mente at åpner man først for generell bevæpning, vil det kunne føre til at flere blir skutt, skadet og drept. Det vil også kunne ha negativ effekt å alminneliggjøre et syn der politifolk er væpnet, mente flere. Et klart argument fra motstanderne var også at bevæpning vil kunne endre det viktige tillitsforholdet mellom politiet og samfunnet for øvrig.

Spørsmålet blir et viktig tema på Senterpartiets landsmøte i Haugesund senere i vår. Det er dissens i partiet i forhold til stortingsvalgprogrammet, hvor fylkeslaget i Rogaland nå altså har tatt stilling.

Et annet viktig tema innen justisområdet som også var oppe på årsmøtet, var forslaget om soner der politiet har mulighet for visitasjon. Byterminalen i Stavanger og Ruten i Sandnes ble trukket fram som aktuelle områder, der fylkeslaget sier ja til å gi politiet slike virkemidler.
 

Andre resolusjoner fra fylkesårsmøtet:

Ny energipolitikk
Rogaland Senterparti stiller seg bak grepene partiet la fram nylig for å sikre forutsigbarhet i strømprisene. Det må gjøres noe med systemet, parallelt med grep som virker på kort sikt. Norgespris på 40 øre til både næringsliv og private vil gjøre en forskjell, spesielt i Rogaland og resten av NO2.

Regjeringen må formidle klare krav og forventninger til Statnett, slik at virksomheten støtter opp om myndighetenes energipolitikk.

Sterkere styring over Statnett kan også gi muligheter for å styre utviklingen av nettet i tråd med lokale ønsker. Flere steder i Rogaland planlegges det linjer der det lokalt er ønske om jord- og sjøkabler i stedet for luftledning.

Rogaland Senterparti ønsker at dagens praksis endres, slik at jord- og/eller sjøkabel alltid skal utredes.

Partiet mener også at nye, energikrevende aktører må vurderes i forhold til samfunnsnytten og den regionale kraftsituasjonen. Det er behov for en nasjonal plan for å avklare bla konsekvenser for strømprisene ved f eks etablering av datasentre.

Bærekraftig mineralutvinning må ivareta lokalt selvstyre, lokalsamfunn og miljø
Senterpartiet sier klart nei til den planlagte gruvedriften på Helleland. Slik utbyggingen er lagt fram, vil den få dramatiske konsekvenser for lokalsamfunn, natur og matjord. Den foretrukne havneløsningen vil medføre store negative konsekvenser med støv, støy og forurensning for både miljø, bomiljø og eksisterende næringsliv.

Beslutninger som påvirker lokalsamfunn i så stor grad, må forankres lokalt og etter bærekraftige prinsipper. Der det åpnes for gruvedrift, må lokalsamfunnet sikres varige verdier.

Stortinget skal vedta en ny minerallov. Rogaland Senterparti mener at det gjennom denne loven blant annet må sikres nasjonalt eierskap til mineralressursene, pålegges grunnrentebeskatning og innføres en utvinningsavgift som tilfaller berørte kommuner

Samferdsel
Rogaland Senterparti vil videre jobbe for prioritering og finansiering av ny Karmsund bru, Mo-Solheim (E134), E 134 Haukeli, E39 Bokn – Bømlafjorden, redusert bompengebelasting i Ryfast, økt kapasitet på Sørlandsbanen/Jærbanen og stasjonsutvikling, E39 Ålgård til Lyngdal, midler til rassikring og vegvedlikehold, gjennomføre et særlig lokal- og fylkesveiløft hvor staten bidrar, Saudatunnel mellom Sauda og Etne, Øyfast og oppgradering av E39-kryss på Bokn for bedre trafikksikkerhet.

Partiet vil også jobbe for økte statlige overføringer til fylkeskommunale veier. 

Satsing på norsk matproduksjon
Senterpartiet har et mål om å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper innen 2027. Det er også nedfelt i Hurdalsplattformen, og tilsier at de to neste jordbruksoppgjørene må bli solide. 

Det nye tallgrunnlaget legger til rette for måling av inntektsnivå og ikke bare inntektsutvikling som tidligere. Tallgrunnlaget er langt mer bondevennlig enn tilfellet var under inntektsopptrappingen på 70-tallet. 

Rogaland Senterparti er opptatt av at bondens økonomi skal styrkes samtidig som partiet er opptatt av at bonden er selvstendig næringsdrivende, og at god drift ut fra ressursene på gården skal lønne seg. 

Det står mye på spill for norsk matproduksjon i valget til høsten. Partiet framholder at både H og Frp vil demontere viktige bærebjelker i den norske landbruksmodellen, som jordbruksforhandlingene, tollvernet, eiendomslovgivningen og den samvirkebaserte markedsreguleringen. 

Rogaland Senterparti mener at den fremforhandlede avtalen mellom Sp, Ap, KrF, V og Pf om tallgrunnlaget må forankres i Stortinget, og legges til grunn i kommende jordbruksoppgjør. Staten må i sitt tilbud i vårens jordbruksforhandlinger minst dekke halvparten av det beregnede inntektsgapet. Strømstøtten må videreføres, og inkludere landbruk i fremtidige strømstøtteordninger. 

Tollvernet gjennom å redusere de tollfrie kvotene for storfe og lam fra landene sør i Afrika med minst 2000 tonn, det må være en egen satsing på investeringsvirkemidler i RNB 2025, sonegrensene i vårens jordbruksoppgjør må endres, slik at Strand, Bjerkreim og Gjesdal ikke lengre er «kornsone». Det må gjennomføres en reduksjon/fjerning av de konkurransefremmende midlene i PU-ordningen (melk) og føres en effektiv og restriktiv rovdyrpolitikk.

Sletting av studielån
Senterpartiet i regjering innførte en ny ordning der de som bor i de minst sentrale kommunene kan få slette deler av studielånet sitt. Det er distriktstiltak som tar hele Norge i riktig retning.

Gjennom ordningen vil alle som bor i en av de 189 kommunene i sentralitetssone 5 og 6 i minst et år, få slettet 25 000 kroner av utdanningsgjelden i året fra januar 2026, frem til gjelden er nedbetalt.

Rogaland Senterparti mener ordningen må utvides slik at den treffer tidligere distriktskommuner som nå er sammenslått med mer sentrale kommuner. Avstandene er de samme, fraflyttingen like truende, uavhengig av en navneendring.

Nasjonalt kompetansesenter i pårørendearbeid
Rogaland Senterparti vil arbeide for at pårørendesatsingen får større kraft, og at kompetanse til fagpersoner systematiseres og styrkes.

Ved å utnevne Pårørendesenteret til Nasjonalt kompetansesenter, vil satsingen som i mange år er nevnt i planer og strategier få et synlig, konkret og etterspurt tiltak.

Tidlig innsats for unge
Foreldre/foresatte med barn i risiko-grupper skal ha en fast kontaktperson i det offentlige.

Foreldre/foresatte til ungdommer som flørter med uheldige miljøer opplever at det kan være både tidkrevende og vanskelig å finne frem til riktig sted for å få hjelp. Senterpartiet mener at foreldre som varsler om utfordringer med eget barn, skal få en kontaktperson som skal hjelpe med å navigere i det offentlige systemet for å få riktig hjelp så raskt som mulig.

Ny Karmsund bru
Karmsund Bru er selve bindeleddet for bo- og arbeidsmarkedet på Haugalandet, og en viktig del av E134. Den har nå en ådt på over 20.000.

Brua som er bygget i 1955, er utdatert og har betydelige utfordringer både med hensyn til vedlikeholdsetterslep, kapasitet, trygghet for myke trafikanter og tilfredsstiller ikke dagens behov.

Det haster med ny Karmsund Bru. Rogaland Senterparti vil jobbe for å posisjonere den for planleggingsmidler, slik at brua kommer inn i neste Nasjonal transportplan (NTP).

BSU-sparing
Senterpartiet vil gjøre BSU mer fleksibel ved å tillate investering i fond, øke skattefradraget tilbake til 20% og heve den årlige sparegrensen til 60 000 kr og 1.000.000 kr totalt. Partiet vil gi unge voksne bedre muligheter til å bygge opp eigenkapital til boligkjøp raskere og mer effektivt.

 

For nærmere informasjon – kontakt:

Birger W. Hetland, fylkesleder, Rogaland Senterparti, tlf. 473 68726

Fylkesårsmøte Rogaland, feb 2025