Postombæring og samfunnssikkerhet
Trøndelag Senterparti viser til departementets brev vedrørende forslag om endringer i postlevering og postnettverk. Vi mener at utvalgets flertall ikke har tilstrekkelig vurdert de langsiktige samfunnsøkonomiske konsekvensene av sitt forslag, inkludert tapte muligheter for fremtidige tjenester og risikoen for svekket beredskap. Flertallets forslag kan ødelegge Norges eneste landsomfattende infrastruktur for distribusjon av fysiske sendinger og vi oppfordrer derfor til en grundigere vurdering av fremtidens posttjenester.
Postlevering
Trøndelag Senterparti er kritisk til forslaget om at 2,5 millioner husstander og virksomheter skal måtte velge mellom postlevering på postpunkt eller ukentlig hjemlevering. En ser at det kan være en kostnadseffektivisering for denne løsningen, men et søknadsbasert system vil være vanskelig for grupper med lav digital kompetanse, eldre og funksjonshemmede. Mange av disse vil ha problemer med å bruke digitale løsninger eller fylle ut papirskjema, noe som kan føre til at viktig informasjon går tapt. Redusert postombæring rammer spesielt folk i distriktene, hvor avstandene er store og digitale løsninger ikke alltid er stabile. Ukentlig postombæring sikrer at også de i utkantstrøk får likeverdige tjenester som innbyggere i byene. Vi mener at hjemlevering bør skje minst én gang i uken til alle postmottakere i hele landet og at det er en løsnings som styrker landets infrastruktur.
Beredskap
Postbudnettverket er en viktig del av Norges beredskap, med infrastruktur og kompetanse spredt i fra storbyen til den innerste fjord og lengst innpå vidda. Et landsdekkende postnettverk under nasjonal kontroll er et verdifullt verktøy i bådenormale og krisesituasjoner. Eksempler som krigen i Ukraina og postbudenes innsats her hjemme under pandemien viser hvordan Posten kan bidra i krisetider. Å svekke Postens kapasitet vil dermed redusere Norges beredskap, noe vi ikke kan støtte.
Integrert nettverk
Trøndelag Senterparti mener at et effektivt postnettverk krever et samlet system. Et fragmentert nettverk vil føre til høyere kostnader og kvalitetsproblemer, og gjøre det vanskelig å opprettholde et pålitelig distribusjonsnett for både daglige postleveranser og kritiske samfunnsoppgaver.
Ҥ 17.Sikkerhet og beredskap
Tilbyder med leveringsplikt skal tilby posttjeneste med forsvarlig sikkerhet for brukerne i fred, krise og krig. Tilbyderen skal opprettholde nødvendig beredskap og viktige samfunnsaktører skal prioriteres ved behov.” Teksten er hentet fra “Lov om postjenester” Postutvalget mener at den stadig økende bevilgningen til Posten Norge må gå ned, etter mange år med nedgående brevmengde og synkende omsetting på brevpost. Posten skal gå med post, ikke med overskudd, men 1. januar 2016 ble brevpost under 50 gram
konkurranseutsatt, dermed ble det slik at andre aktører skummer fløten ved å kun tilby levering av brevpost i sentrale strøk, der det er flere brev og postkasser for bl.a. reklame, og dermed blir det mer lønnsomt å drive sin virksomhet.
Posten derimot har leveringsplikt, som sier at man skal ha postombæring i hele Norge, derfor går lønnsomheten ned, men viktigheten for samfunnet og innbyggere går opp. Skal Posten Norge dekke inn underskudd, bør det sees på om man kan omgå EU- direktivet som har åpnet opp for å konkurranseutsette brevpost. Postutvalget mener at Norge skal ha et nasjonalt postnett som ivaretar beredskapen, vi mener postvalget bommer i sin analyse når de konkluderer med at brevpost fra ett hentepunkt imøtekommer dette, og ivaretar beredskapen på god nok måte. Vi mener Stortinget ikke skal vedta konklusjonen til Postutvalget, men heller beholde dagens postombæringssystem på grunn av beredskap og sikkerhet. Videre anbefaler vi Stortinget å vedta at EU direktivet om konkurranseutsetting av brevpost bør skrotes. For trygghet, for samfunnslønnsomhet og for distriktsansvaret til staten.