Sosial og geografisk ulikhet i helse er en stor utfordring i dagens Norge, også i Vestfold. Senterpartiet ønsker en politikk som er med å utjevne disse forskjellene, og som gir alle innbyggere mulighet til å utnytte sitt potensiale for meningsfulle og gode liv.
Fylkeskommunen har ansvar for å koordinere og fremme folkehelsearbeid i fylket, og samarbeider tett med kommuner, organisasjoner og andre offentlige aktører. Fylkeskommunen skal også ha oversikt over helsetilstanden til befolkningen og faktorer som påvirker denne.
Senterpartiet har tro på at forebyggende folkehelsearbeid lønner seg. Sunt kosthold og fysisk aktivitet er viktige faktorer, men lokalsamfunn med sosiale nettverk, der frivillige lag og organisasjoner fungerer godt, er minst like viktig. Fylkeskommunen har et bredt spekter av virkemidler for å fremme god fysisk og psykisk helse innen områder som kunst, kultur, idrett, friluftsliv, tannhelse og utdanning.
Kultur bidrar til aktivitet, dialog, inkludering og opplevelser. Et fritt og mangfoldig kulturliv kjennetegner et velfungerende demokrati med ytringsfrihet. Kultur har en identitetsskapende effekt på både individer og samfunn, skaper mening og trivsel og virker positivt på folkehelsa. Senterpartiet har som ambisjon at Vestfold skal være et av landets fremste kulturfylker, med økt satsing på kulturnæring og reiseliv. Det innebærer å sørge for at innbyggere i alle deler av fylket har mulighet til å skape, vise fram og oppleve kultur av høy kvalitet, og at det finnes gode og tilrettelagte kulturarenaer i fylket. Det er et mål for Senterpartiet at Vestfold skal ha flere nasjonale visningsarenaer og godt utbygd digital infrastruktur på kulturområdet.
«Den norske idrettsmodellen» bygger på sterke historiske relasjoner og samarbeidsformer mellom offentlige organer og frivilligheten. Fylkeskommunen fordeler spillemidler til idrettsanlegg for idrett og friluftsliv i fylket, gir tilskudd til idrettsarrangementer og til regionale idrettsanlegg, deler ut toppidrettsstipend og er en viktig kompetanseutvikler. Senterpartiet ønsker gjennom fylkeskommunens virkemiddelapparat å bidra til god geografisk spredning og mangfold i idretts- og friluftslivstilbudet, og til å gi idretten grønnere profil. Senterpartiet er opptatt av at frivilligheten skal ha forutsigbare rammer, og at høy kompetanse og delingskultur skal prege idretts- og friluftslivsområdet i fylket.
Vestfold har en rik kulturarv fra blant annet vikingtid, middelalder, grevskapstid og seilskutetid. For Senterpartiet er det viktig å ivareta og formidle kulturarven. Det frivillige engasjementet og innsatsen må oppmuntres og brukes som en ressurs, sammen med museene og andre institusjoner på feltet. Arbeidet som gjøres med å ta vare på folkemusikken i Vestfold er et godt eksempel på dette. Det bør satses mer på kulturbasert næring og reiseliv for å skape nye arbeidsplasser og fremme næringsutvikling i fylket.
Senterpartiet vil:
• Prioritere arbeid med psykisk helse i videregående skole
• Ha gratis, enkel og sunn frokost på alle videregående skoler
• Legge mer fysisk aktivitet inn i skolen for å fremme læring og god folkehelse, f.eks. med støtte til «Aktiv 365»
• Støtte opp under frivillig innsats gjennom å bidra med hjelp til spillemiddelsøknader og rapportering
• Utvikle gode arenaer for opplæring, kunnskapsdeling og erfaringsutveksling for frivilligheten.
• Tilrettelegge for økt aktivitet i hverdagen
• Være med å utvikle gode nærmiljøanlegg og regionale idrettsanlegg
• Arbeide for bærekraftig planlegging, utforming, bygging og drift av idretts- og friluftslivsanlegg.
• Styrke koblingen mellom kultur, kulturbasert næring og reiseliv
• Arbeide for å få skipshaugene i fylket inn på UNESCOs verdensarvliste.
• Samarbeide med Telemark fylkeskommune og andre relevante aktører om å videreutvikle og markedsføre Vikingveien som kultur- og reiselivskonsept.
• Videreutvikle Midgard vikingsenter som attraksjon og styrke senterets kobling til Vikingveien.
• Gjennom aktivt eierskap i Vestfoldmuseene IKS bidra til å utvikle museene og Vestfoldarkivet, sikre at staten bidrar økonomisk til dette
• Støtte opp under etableringen og utviklingen av Næringslivsarkivet, med mål om at satsingen skal kunne utvides til hele østlandsområdet
• Bruke Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken aktivt for å løfte kulturen bredt ut til alle aldersgrupper
• Jobbe for mer forutsigbar økonomisk støtte til fylkets festivaler og kulturarrangementer