Tur til Statspartsmøte i FN’s atomvåpenforbud

Fra 3.-7. mars ble det avhold statspartsmøte i FN’s atomvåpenforbud i New York. Dette var det tredje statspartsmøte og Senterungdommen har observert alle tre. Leder i Senterungdommen Nils Forren skriver her om dette siste møtet, som han deltok på.
Avtalen har som tittelen beskriver, som mål å gjøre atomvåpen forbudt og ha en verden uten atomvåpen. Atomvåpenforbudet er en relativ ny avtale som trådte i kraft i januar 2021. Per dags dato er det 73 land som har ratifisert avtalen. Hovedsaklig land fra latin og sør-amerika, afrika og sørøst-asia. Irland og Østerrike er de enste europeiske landene som har ratifisert avtalen.
Senterungdommen gikk i 2022 inn for at Norge skal ratifisere avtalen, og for inneværende stortingsperiode har også Senterpartiet gjort det.
Dette møte var det tredje statspartsmøte. Norge har tidligere vært observatør, men var ikke det i år. For de som kjemper for en verden fri for atomvåpen er dette et skritt tilbake i kampen, likevel kan det i dagens sikkerhetspolitiske situasjon være rasjonelt å ikke fronte nedrustning og skape potensielle uenigheter med våre allierte i NATO.
En kuriositet som også skjedde samtidig som møtet var at Emmanuel Macron uttalte at Frankrike vurderer å utvide sin atomvåpenparaply, da det er en usikkerhet rundt hvor reell den Amerikanske atomparaplyen er under Trump. Også Tysklands påtroppende forbundskansler Friedrich Merz ønsker å gå i dialog med Storbrittannia og Frankrike om en Europeisk atomopprustning. I tillegg har Major Johannes Kibsgaard gått ut i aftenposten og skrevet at Norden bør etablere en selvstendig atomvåpenkjede.
Så kjernekraftdebatten lever i beste velgående, men med negativt fortegn om man ønsker nedrustning av atomvåpen. Om man derimot synes atomvåpen er kult, så er det litt av en tid å leve i.
Spørsmålet om atomvåpennedrustning er helt åpenbart blitt veldig relevant. Det er helt åpenbart at flere organisasjoner kommer til å jobbe for dette også fremover, men for Senterungdommen er det viktig å presisere at vi i NATO ikke skal ruste ned uten at det er gjensidig nedrusting med de andre atommaktene og at det fortsatt er viktig å hegne om ikke-spredningsavtalen.