Gå til hovedinnhold

Utjamning av ressursbruk i verden

Sirkulær økonomi

I en tid der klimaendringer og miljøutfordringer øker forskjellene i verden og skaper konflikter og uro, er det viktigere enn noen gang å sette søkelys på forbruk, gjenbruk og resirkulering.

Senterpartiets gamle slagord om at «vekst ikke er å forbruke mer, men å forvalte bedre» er stadig like aktuelt på en rekke samfunnsområder. Sirkulær økonomi handler om å redusere avfall, gjenbruke ressurser og minimere miljøpåvirkningen ved å holde materialer i bruk så lenge som mulig. Dette kan bidra til å redusere miljøpåvirkningen og klimagassutslippene betydelig. 

En sirkulær økonomi fokuserer på å redusere avfall ved å designe produkter som varer lenger, kan repareres og gjenbrukes. Dette reduserer behovet for å produsere nye produkter, som ofte er energikrevende og medfører utslipp. Ved å gjenvinne materialer som plast, metall og tekstiler, kan vi redusere behovet for å utvinne nye råvarer. Dette sparer energi og reduserer utslippene som er forbundet med utvinning og produksjon. 

Det finnes en rekke barrierer som gjør at det utfordrende å få til mer sirkulasjon i tekstilvarekjedene. Mange produkter er av dårlig kvalitet, har kort brukstid og egner seg dårlig for reparasjon. Det er mest ønskelig at tekstilene holder seg øverst i avfallshierarkiet, altså at de brukes lenger. Når tekstilene ikke kan brukes lenger bør det bli enklere å legge til rette for ombruk. Senterkvinnene ønsker i tillegg å utvide produsentansvarsordningen for avfall slik at produsenter må ta større ansvar for avfallet de generer. På denne måten vil det bli mulig for deg og meg å resirkulere bedre og gjenvinne mer av vårt avfall. Økt gjenbruk kan vi for også få til ved at vi reduserer moms på reparasjon, gjenbruk og utleie av klær og utstyr eller å innføre avgifter på klær og tekstiler som har høyt plastinnhold.

Senterpartiet har lenge vært en forkjemper for en mer sirkulær økonomi i Norge. Vi mener at det er viktig å legge til rette for at næringslivet kan utvikle sirkulære forretningsmodeller, og at det offentlige bruker sin innkjøpsmakt til å støtte sirkulære verdikjeder. Dette innebærer blant annet å stille krav til ombruk og gjenvinning i offentlige anskaffelser.

Sirkulær økonomi fremmer også innovasjon ved å utvikle nye forretningsmodeller som delingsøkonomi, reparasjonstjenester og digitale plattformer for ombruk. Dette kan skape nye arbeidsplasser og økonomisk vekst samtidig som det reduserer utslipp.